ßßß
Pyszne migdałowe ciasteczka z nadzieniem. Bardzo kruche i delikatne, w połączeniu z malinami smakują doskonale. W sam raz na welentynkowe co nieco.Źródło: Linda Collister "The Great British Bake Off. How to turn everyday bakes into showstoppers".Składniki na ok. 12-14 ciastek (już złożonych):Ciasto:100 g migdałów bez skórki lub mielonych migdałów200 g mąki pszennejszczypta soli80 g cukru pudru125 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki3 duże żółtkaMigdały, sól oraz mąkę umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować. Dodać cukier puder i obrócić jeszcze kilka razy. Następne dodać kawałki masła i miksować, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Na końcu dodać żółtka i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 15 minut.Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek (o wysokości 8 cm) wycinać serca. W co drugim ciasteczku zrobić otwór w środku mniejszą foremką w tym samym kształcie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie schować do lodówki na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasteczka piec 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Pozostawić do wystygnięcia.Nadzienie malinowe:200 g malin (mogą być mrożone)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukrucukier puder, do posypaniaMąkę ziemniaczaną wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody. Maliny oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż owoce puszczą sok i rozpadną się, a cukier się rozpuści. Wlać rozbełtaną mąkę i jeszcze chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.Wystudzoną masę malinową nałożyć na ciasteczko i przykryć drugim z wyciętym środkiem. Posypać cukrem pudrem.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: