Wykonanie

"
Małpi chlebek" to taki specyficzny wypiek, formowany z kulek
drożdżowego ciasta, które rosnąc zlepiają się, tworząc pyszną całość. Kulki obtacza się w czymś smakowitym, w tym przypadku jest to
brązowy cukier z
korzenną przyprawą, dzięki
czemu chlebek jest delikatnie słodki i dosyć pikantny. Można go jeść odrywając kulki dłonią lub pokroić w plastry jak normalną babkę.Inspiracja: Eat the
Love .Składniki na formę z kominem o pojemności 2 l:
Ciasto drożdżowe:1 szklanka
mleka50 g
cukru2 łyżki
masła7 g (jedno opakowanie) suchych
drożdży1 szklanka purée z dyni1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii450 g
mąki pszennej (osobno 420 g i 30 g), przesianej1/2 łyżeczki
soli30 g gorzkiego
kakaoMleko podgrzać delikatnie w rondlu (nie gotować!). Dodać
cukier,
masło oraz
drożdże i wymieszać do rozpuszczenia się składników. Odstawić na 5 minut.Następnie dodać purée z dyni,
wanilię,
sól oraz 420 g
mąki. Wyrobić dłonią jak normalne
ciasto drożdżowe. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę ciepłego
mleka. Wyrabiać, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pozostałe 30 g
mąki i ponownie wyrobić, do drugiej części dodać 30 g
kakao i również wyrobić. Oba rodzaje ciasta uformować w kule, włożyć do dwóch osobnych misek, przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).W tym czasie przygotować posypkę do obtoczenia kulek.Posypka:115 g
masła220 g
brązowego cukruszczypta
soli1 łyżeczka
przyprawy korzennej lub specjalnej mieszanki do dyni
Masło rozpuścić w rondlu i odstawić do wystygnięcia. W drugim naczyniu połączyć
cukier,
sól oraz
przyprawę i dobrze wymieszać. Odstawić na bok.Formę z kominem dokładnie wysmarować rozpuszczonym
masłem, używając do tego pędzelka.Każdy rodzaj ciasta podzielić mniej więcej na 30 małych kawałków. W
sumie powinno ich być ok. 60. Najlepiej zrobić to tak: zagnieść kulę ciasta jeszcze raz, uformować wałek (jak na kopytka, tylko trochę grubszy) i odkrajać małe porcje.Kawałki ciasta można zostawić w takiej nieregularnej formie lub nawilżonymi w rozpuszczonym
maśle dłońmi formować małe kulki, naprzemiennie raz z
dyniowego ciasta, raz z
kakaowego. Następnie każdy kawałek ciasta (lub uformowaną kulę) natłuścić rozpuszczonym
masłem (kulki ciasta będą już natłuszczone od ich formowania w dłoniach), a następnie obtoczyć w posypce cukrowej i układać luźno w formie, mieszając kolory. I tak do wyczerpania składników.Formę przykryć ściereczką i odstawić chlebek do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Włożyć wyrośnięte ciasto i piec 35-40 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowej barwy.Pozostawić na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć chlebek na paterę i całkowicie wystudzić. Lepiej nie pozostawiać ciasta zbyt długo w formie, bo
potem może być problem z jego wyjęciem.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: