Wykonanie
Dziś pyszne danie obiadowe, które już jakiś czas temu wypatrzyłam na innym blogu . bardzo soczysta i delikatna
pierś kurczaka, intensywny aromat
grzybów. Ta metoda pieczenia piersi w pakuneczku foliowym była dla mnie nowością, ale jak się okazało jest to banalnie proste. Autor przepisu proponuje, by pakunki podać gościom nie naruszone - ja to zupelnie odrzucam, nie wyobrażam sobie przy
stole rozrywania tej folii pełnej płynu z duszenia, przybrudzonej, ociekającej na obrus ... U mnie obowiązkowo pierś pięknie pokrojona w plastry i podana na
ryżu ugotowanym z
kurkumą. Obok
grzyby, które piekły się razem z
mięsem. Do tego surówka i mamy na prawdę pyszny, wykwintny niemal obiad. Bardzo polecam ten przepis.Składniki:2 pojedyncze
piersi kurczaka2 garści
suszonych grzybów leśnych150 g
pieczarek2 łyżeczki
masłatymianek4 ząbki czonkuPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy (nie wylewamy
wody). Kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy w półplasterki.
Czosnek w cieniutkie plasterki.Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy
solą morską,
pieprzem (u mnie odrobina
pieprzu cayenne) oraz
tymiankiem.2 arkusze folii składamy na pół by otrzymać podwójny arkusz.Na folii układamy
pieczarki wymieszane z
grzybami. Dodajemy pół łyżeczki
masła i posiekany
czosnek. Na wierzchu kładziemy pierś, na nią jeszcze pół łyżeczki
masła.Zwijanie pakunku:Składamy folię na pół, by przykryła
mięso. Górny i dolny bok arkusza zwijamy.Powinniśmy otrzymać pakunek otwarty z jednego
boku a z
trzech zamknięty.Przez otwarty bok wlewamy kilka łyżek
wody z moczenia
grzybów. Dokładnie zawijamy folię, by
woda się nie wydostała.Tak samo przygotowujemy drugi pakunek.Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Pakunki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut nim je otworzymy. Najlepiej po otwaciu pakunku wyjąć
mięso na deskę i pozwolić mu jeszcze chwilę "odpocząć" przed pokrojeniem w plasterki.Smacznego!

