Wykonanie
Orkisz jest dużo zdrowszą odmianą pszenicy. Podobno gluten pochodzący z orkiszu jest tolerowany nawet przez bezglutenowców. Dbając o zdrowie, odchudzając się warto przestawić rodzinę na tę odmianę pszenicy.Właściwości orkiszu: (zaczytane w internecie):korzystnie wpływa na układ krążenia i układ pokarmowyjest bogatym źródłem błonnika, żelaza i wapnia oraz wielu witaminkorzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokciechroni przed infekcjami bakteryjnymiwspomaga po zawale
sercaoraz szereg innych (zainteresowani znajdą więcej informacji w internecie i literaturze). Tymczasem przed zwykłą pszenicą ostrzega coraz więcej osób, jak dr William Davis czy nawet najlepszy aktualnie tenisista świata Novak Djokovic - a to tylko początek góry lodowej wypełnionej publikacjami o szkodliwości naszych pysznych, pachnących pszennych bułeczek.Szukajmy alternatywy, czyli zdrowszego
pieczywa, które będzie nam smakowało. U mnie jest to
chleb orkiszowy - aktualnie mam z
siemieniem lnianym (o wspaniałych właściwościach
siemienia lnianego innym razem)
Chleb ten jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę, bardzo subtelnie
orzechowy posmak. Zachowuje świeżość dłużej niż
chleb z piekarni. Nie zawiera spulchniaczy, konserwantów, stabilizatorów, regulatorów, wzmacniaczy smaku itd - to wszystko zaśmieca organizm a wcale nie jest potrzebne, by
chleb był pyszny.Ten przepis jest szybki w przygotowaniu, bez zakwasu (dla wielu to za duży kłopot i przez zakwas nie chcą wypiekać
chleba w domu).
Chleb można pokroić bardzo cieniutko i nie rozpada się (u mnie kromki po 3-4 milimetry grubości. Tylko pierwszego dnia trzeba trochę grubiej, bo taki bardzo świeżutki
chleb nie da się pokroić tak cienko.Przygotowując dania z orkiszem nie należy używać naczyń aluminiowych, z uszkodzoną emalią lub teflonemSkładniki:800 g
mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)3/4 szklanki
siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)600 ml ciepłej (nie gorącej )
wody2 łyżki
oleju rzepakowego3 płaskie łyżeczki
soli morskiej7g (1 saszetka) suchych
drożdży1-2 łyżki
mlekamasło +
otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie
otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być innePrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
drożdżami.Dodać ciepłą
wodę,
olej,
sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej
mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.Na sam koniec dodajemy
siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.2 keksówki smarujemy
masłem i wysypujemy
otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni całą formę do samej góry (1-1,5h)Silikonowym pędzelkiem smarujemy
chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniemWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut.Smacznego!


