Wykonanie
Zgodnie z tym, co zapowiadałam wczoraj na facebooku - dziś przepis na pyszną i zdrową
sałatkę ze
szpinakiem i pieczonymi
pomidorami. Nie obawiajcie się
szpinaku - jeśli jedliście go tylko w przedszkolu to nie wiecie jak prawdziwy
szpinak smakuje. Wyobraźcie sobie główkę pysznej, soczystej, kruchej
sałaty. Wyobraźcie sobie, że ktoś ją miksuje (!) a
potem gotuje na papkę(!!!) i każe Wam to jeść. Idę o zakład, że na słowo "
sałata" reagowalibyście tak, jak niektórzy na
szpinak - właśnie dlatego, że ten przedszkolny czy szpitalny jest przygotowywany w tak bezmyślny sposób. Dobrze zrobiony
szpinak jest smaczny! A
szpinak surowy smakuje jak
sałata. Podajcie go w
sałatce a przekonacie się, że najbardziej zajadły "wróg"
szpinaku nie rozpozna, co jadł, a
sałatkę zje ze smakiem :)Składniki:1 kg
pomidorówkilkanaście gałązek
tymianku5 ząbków
czosnkuoliwa z oliweksałata lodowapół opakowania
szpinaku baby
kiełki fasoli mungdressing z
oleju,
czosnku i
bazylii - najlepiej jest użyć już aromatyzowanego
oleju bo jest bardziej przesiąknięty
przyprawami, niż ten zrobiony w domu na świeżo. Wystarczy kilka łyżek.Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Między pomidory układamy nieobrany
czosnek i gałązki
tymianku. Skrapiamy
oliwą.Pieczemy w 150 stopniach 1,5 h. W połowie pieczenia
pomidory obracamy skórką do góry.Z przestudzonych
pomidorów zdejmujemy skórkę.Do miski wrzucamy
szpinak, posiekaną
sałatę lodową i
kiełki. Dodajemy kawałki
pomidorów i zalewamy aromatyzowaną
oliwą. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego
tymianku dla aromatu.Smacznego!