ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonymi pomidorami i szpinakiem

Sałatka z pieczonymi pomidorami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z tym, co zapowiadałam wczoraj na facebooku - dziś przepis na pyszną i zdrową sałatkę ze szpinakiem i pieczonymi pomidorami. Nie obawiajcie się szpinaku - jeśli jedliście go tylko w przedszkolu to nie wiecie jak prawdziwy szpinak smakuje. Wyobraźcie sobie główkę pysznej, soczystej, kruchej sałaty. Wyobraźcie sobie, że ktoś ją miksuje (!) a potem gotuje na papkę(!!!) i każe Wam to jeść. Idę o zakład, że na słowo "sałata" reagowalibyście tak, jak niektórzy na szpinak - właśnie dlatego, że ten przedszkolny czy szpitalny jest przygotowywany w tak bezmyślny sposób. Dobrze zrobiony szpinak jest smaczny! A szpinak surowy smakuje jak sałata. Podajcie go w sałatce a przekonacie się, że najbardziej zajadły "wróg" szpinaku nie rozpozna, co jadł, a sałatkę zje ze smakiem :)
Składniki:
1 kg pomidorów
kilkanaście gałązek tymianku
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sałata lodowa
pół opakowania szpinaku baby
kiełki fasoli mung
dressing z oleju, czosnku i bazylii - najlepiej jest użyć już aromatyzowanego oleju bo jest bardziej przesiąknięty przyprawami, niż ten zrobiony w domu na świeżo. Wystarczy kilka łyżek.
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między pomidory układamy nieobrany czosnek i gałązki tymianku. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy w 150 stopniach 1,5 h. W połowie pieczenia pomidory obracamy skórką do góry.
Z przestudzonych pomidorów zdejmujemy skórkę.
Do miski wrzucamy szpinak, posiekaną sałatę lodową i kiełki. Dodajemy kawałki pomidorów i zalewamy aromatyzowaną oliwą. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego tymianku dla aromatu.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/08/saatka-z-pieczonymi-pomidorami-i.html