Wykonanie

Już dużymi krokami zbliżają się święta, u nas w domu unosi się zapach pierniczków i świąteczna aura:)Jest to idealne zajęcie żeby spędzić super czas z dzieckiem. U nas to już tradycja, zawsze z mamą i siostrą przed świętami stałyśmy w kuchni i piekłyśmy
ciasteczka i wspominam to super. A teraz ja przekazuje to dalej i pichce z moją księżniczką:)Przepis jest łatwy i szybki a pierniczki wychodzą pyszne :)Składniki:- 50 dag
mąki- 20 dag
cukru pudru- 20 dag
miodu- 12 dag
masła lub
margaryny- 1
jajko- 1 dag
sody oczyszczonej (czubata łyżeczka do
herbaty)- 2 łyżki przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z
sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać
miód, dodać
przyprawy korzenne,
cukier, miękkie
masło i
jajo.(
miód , jeśli jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z
masłem,
cukrem i
przyprawą, ostudzić i połączyć z
mąką)Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite. Pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w lodówce (owinięte folią aluminiową). Ja wkładam minimum na godzinę do lodówki bo lepiej wałkuje cię ciasto.
Ciastka nalezy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 min.Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku