ßßß
Już dużymi krokami zbliżają się święta, u nas w domu unosi się zapach pierniczków i świąteczna aura:)Jest to idealne zajęcie żeby spędzić super czas z dzieckiem. U nas to już tradycja, zawsze z mamą i siostrą przed świętami stałyśmy w kuchni i piekłyśmy ciasteczka i wspominam to super. A teraz ja przekazuje to dalej i pichce z moją księżniczką:)Przepis jest łatwy i szybki a pierniczki wychodzą pyszne :)Składniki:- 50 dag mąki- 20 dag cukru pudru- 20 dag miodu- 12 dag masła lub margaryny- 1 jajko- 1 dag sody oczyszczonej (czubata łyżeczka do herbaty)- 2 łyżki przypraw korzennych do piernikaMąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo.(miód , jeśli jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i przyprawą, ostudzić i połączyć z mąką)Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite. Pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w lodówce (owinięte folią aluminiową). Ja wkładam minimum na godzinę do lodówki bo lepiej wałkuje cię ciasto.Ciastka nalezy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 min.Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku