Wykonanie
Zapragnęłam wiosny, kolorów, pasteli.... No i zrobiłam maślane
ciasteczka. Do tego
lukier,
barwnik spożywczy i są!
Ciastka jak malowane. Akurat do koszyczka od zajączka :)Różowo mi... lalala.


Ciastka maślane:Skład:200g
mąki90g zimnego
masła100g nierafinowego
cukru trzcinowego (zmielonego na puder w młynku do
kawy)1
jajko1
żółtkoszczypta
soliopcjonalnie ekstrakt z
waniliiA jak robimy:1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier i resztę składników. Wyrabiamy około 10 minut na gładkie ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.2. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrajamy
ciasteczka. Ciekawe foremki znajdziecie tutaj.3.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.4. Po ostudzeniu można dowolnie dekorować lukrem (1
białko ubić sztywno na pianę, po czym stopniowo dodawać 1 szklankę
cukru pudru. Ubijać na wolnych obrotach do czasu uzyskania bardzo gładkiej konsystencji).Pyszne i cieszą oko.ps. Zapraszam do konkursu na ciekawy wielkanocny wege przepis.