Wykonanie
Szybkie i smaczne
kokosowo-
ananasowe rożki z
ciasta francuskiego. Farsz jest idealnie słodki i nie mdlący. Przepis idealny, gdy goście pukają do drzwi (o ile macie w lodówce porcję gotowego
ciasta francuskiego ;) ), jak to przy przepisach z wykorzystaniem
ciasta francuskiego. Bardzo polecam. Jeśli nie lubicie
ananasa, bądź go nie macie, możecie przygotować sam
kokosowy farsz.

Składniki:- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 0,5 szklanki
mleka skondensowanego słodzonego- 2 łyżki gęstego
jogurtu (może być greckiego, naturalnego)- 100g
wiórków kokosowych- 3/4 szklanki drobno posiekanego
ananasa z puszki- 1/3 szklanki ciepłej
wody- 3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 1 rozkłócone
jajko
Mleko skondensowane, razem z
jogurtem wlać do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu. Dodać
wiórki kokosowe i mieszać do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozmieszać
mąkę ziemniaczaną.Pod masą
kokosową zwiększyć ogień (uważać, żeby nie przypalić). Dodać
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu, gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać
ananasa i dokładnie wymieszać.Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy i skleić na rożki. Krawędzie rożków przycisnąć widelcemRożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym
jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (z termoobiegiem) przez 15-18 minut, do złotego koloru.Wystudzić na kratce.Smacznego!