Wykonanie
Czosnek marynowany, to coś co szybko znika z mojej spiżarenki. Jest lekko
octowy i (podobno) nie smakuje jak
czosnek ;) Mam dwóch chętnych na niego - mojego Tatę i
Męża. Oboje lubią
czosnek, więc w
porze weków, zawsze dostaną po słoiczku ;) Bo wiadomo - domowe najlepsze. Tym bardziej, że mój Mąż, ostatnio obdarował mnie pęczkiem polskiego
czosnku ;) W podziękowaniu, musiał ten
czosnek obierać ;) A wiecie jak się obiera świeży
czosnek ;) Ale perspektywa marynowanego
czosnku wygrała i 3 główki obrane :) Dzisiaj dzielę się z
Wami przepisem na marynowany
czosnek, który jest w moim zeszycie od lat. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

'czosnek marynowany'Składniki:- 3 główki
czosnku obranego- 3/4 szklanki
wody- 3/4 szklanki
octu- 2-3 łyżeczki
cukru- 3-4 ziarna
ziela angielskiego- 1 łyżeczka
kolendry w ziarnach- 1 łyżeczka
gorczycy białej- 2 łyżki
oleju

Z
octu,
wody,
cukru, ziarna angielskiego,
kolendy i
gorczycy przygotować marynatę. Zagotować. Dodać obrany
czosnek i gotować ok 3-5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać marynatą. Na wierzch dodać po 1 łyżeczce
oleju. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut.Smacznego!