Wykonanie
U W I E L B I A M ! ! ! Są to moje najlepsze owsiane
ciastka ever! W wersji XL, ale to kwestia gustu ;) Mega sycące, nie za słodkie, z
mąki pełnoziarnistej, z
żurawiną i
słonecznikiem. Niebo w gębie! Do tego kubek
kawy lub gorącej
czekolady i odpływam ;) Mojemu Mężowi tak zasmakowały, że po upieczeniu, zjadł 4 sztuki xl - a sam
mówi, że za
słodyczami nie przepada ;) Polecam!

Składnik(na 10 dużych
ciastek):- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1 szklanka
płatków owsianych (prażone*)- 100g miękkiego
masła- 3/4 szklanki
brązowego cukru- 2
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 4 łyżki
słonecznika (prażonego*)- 2-3 łyżki
suszonej żurawiny- pół łyżeczki
sody oczyszczonej- polewa z
gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Mąkę,
sodę i
cukier wsypać do miski. Dodać
jajka, ekstrakt
waniliowy i
masło i zacząć wyrabiać. Dodać uprażone
płatki owsiane (ciepłe) i uprażony
słonecznik (ciepły). Wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać
żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać.Z ciasta formować kulki (w zależności od upodobania, ja formowałam wielkości trochę większej niż piłeczka do golfa, tak, że na 1 blasze zmieściło mi się 9 sztuk) i układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piekarnik nagrzać do 180C i piec
ciastka przez 20-25 minut (mniejsze 15-20 minut).Jeszcze ciepłe, delikatnie polać, rozpuszczoną na parze,
gorzką czekoladą.Przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.Smacznego!* ziarna słonecznika/płatki owsiane wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażać je ok 5-8 min, uważając, żeby nie przypalić