Wykonanie
Szukając inspiracji na tłusty czwartek trafiłam na wspaniały przepis. Pączki
bananowe z
mąką kukurydzianą , bez czekania , glutenu*. Podam przybliżoną wagę produktów ponieważ nie miałam wagi. przepis na 4-5 osób czas wykonania 40 minut całość

Składniki:2 duże dojrzałe
banany50 gram
mąki kukurydzianejew 1 łyżka
mąki pszennej tortowej typu 4502
jajkapół łyżeczki świeżych
drożdżypłaska łyżeczka
cukruew
cukier do obtoczenia z
wanilią i
kardamonem2 łyżeczki
soku z cytrynyszypta
solipół litra
oleju rzepakowegołyżka
wódkiWykonanie:
Banany blenudujemy na gładką masę z
sokiem cytrynowymdrożdże rozpuszczam z
cukrem i dodaję do
bananówoddzielam
żółtka od
białek łączę z mieszanką ponownie blendujędodaję
mąki,
wódkę mieszam z całościąubijam
białka ze szczyptą
soli , mieszam całość odstawiam na 10-15minut u ciepłe miejscerozgrzewam
olej , masę nakładam dwoma łyżkami , jedną łyżką nabieram masę a wierzchem drugiej energicznie spycham do garnka .Robiłam mini pączusie więc masę nakładałam tylko na pół łyżkisprawdzaj
olej co jakiś czas czy nie jest za gorący pączki powinny smażyć się ok 5-10sec po jednej stronie , gdy od razu po wrzuceniu robią się ciemne to znaczy ,że
olej jest za gorący.Ciasto na pączki ma specyficzną gęstą konsystencję.

Na koniec do woreczka wsypałam dwie łyżki
cukru oraz 0,5 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią i
kardamonem , umieść tam ciepłe pączki , energicznie potrząśnij i gotowe . Smacznego:)