ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe pączusie bananowe

Ekspresowe pączusie bananowe

nazwa

Wykonanie

Szukając inspiracji na tłusty czwartek trafiłam na wspaniały przepis. Pączki bananowe z mąką kukurydzianą , bez czekania , glutenu*. Podam przybliżoną wagę produktów ponieważ nie miałam wagi. przepis na 4-5 osób czas wykonania 40 minut całość
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
50 gram mąki kukurydzianej
ew 1 łyżka mąki pszennej tortowej typu 450
2 jajka
pół łyżeczki świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
ew cukier do obtoczenia z wanilią i kardamonem
2 łyżeczki soku z cytryny
szypta soli
pół litra oleju rzepakowego
łyżka wódki
Wykonanie:
Banany blenudujemy na gładką masę z sokiem cytrynowym
drożdże rozpuszczam z cukrem i dodaję do bananów
oddzielam żółtka od białek łączę z mieszanką ponownie blenduję
dodaję mąki,wódkę mieszam z całością
ubijam białka ze szczyptą soli , mieszam całość odstawiam na 10-15minut u ciepłe miejsce
rozgrzewam olej , masę nakładam dwoma łyżkami , jedną łyżką nabieram masę a wierzchem drugiej energicznie spycham do garnka .
Robiłam mini pączusie więc masę nakładałam tylko na pół łyżki
sprawdzaj olej co jakiś czas czy nie jest za gorący pączki powinny smażyć się ok 5-10sec po jednej stronie , gdy od razu po wrzuceniu robią się ciemne to znaczy ,że olej jest za gorący.
Ciasto na pączki ma specyficzną gęstą konsystencję.
Na koniec do woreczka wsypałam dwie łyżki cukru oraz 0,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem , umieść tam ciepłe pączki , energicznie potrząśnij i gotowe . Smacznego:)
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2015/02/ekspresowe-paczusie-bananowe.html