Wykonanie
Na ten Węgierski/Czeski przysmak natrafiłam w tamtym roku na regatach Tall ship races. Zachwycił moje
serce i postanowiłam go delikatnie zmodyfikować. Znajomi zachwyceni , rodzina również a to najważniejsze :)

Przepis prosty w wykonaniu , ciasta starczy na ok 24 sztuki . Czas ( +1h na rośnięcie ) 2hSkładniki:60 g
masła2
jajka +
białko do smarowania4 łyżki
cukru30 g świeżych
drożdży220 ml
mleka520 g
mąki pszennejPosypka:pół opakowania
płatków migdałowych2-3 łyżki
kawy Crema gold Jacobs5 łyżek
cukru brązowegowiększa garść
płatków owsianych(wyjdzie około 30 0ml mieszanki)łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Drożdże mieszam z
cukrem i letnim
mlekiem oraz łyżką
mąki , zostawiam na 15 minutNa maszynę zakładam specjalne mieszadło (lub wyrabiamy ręcznie w misce ; ) wbijam
jajka , dolewam rozpuszczonego przestudzonego
masła i dodaję
mąki aż ciasto zacznie delikatnie odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub 3 części wałkujemy na cienkie ok 0 , 4-0 , 7 cm grubości placki i tniemy w długie pasy o szerokości ok 3-6 cm. Na wałek nawijam dwa kawałki folii aluminiowej i nawijam pasek tak aby brzegi nachodziły się na ok 2-3mm.Smaruję
jajkiem całość i obtaczam lub obsypuję mieszanką
kawową .Zdejmuję z wałka , wpycham do środka wystającą folię dzięki temu cała konstrukcja nam się wzmocni.Piekę 15 minut w 180C plus minus kilka minut w zależności jak grube zrobicie ciasto.Posypka: Wszystko wrzucam do blendera i
mielę na koniec dodaję
cynamonu ;)

