ßßß
Przepis prosty w wykonaniu , ciasta starczy na ok 24 sztuki . Czas ( +1h na rośnięcie ) 2hSkładniki:60 g masła2 jajka + białko do smarowania4 łyżki cukru30 g świeżych drożdży220 ml mleka520 g mąki pszennejPosypka:pół opakowania płatków migdałowych2-3 łyżki kawy Crema gold Jacobs5 łyżek cukru brązowegowiększa garść płatków owsianych(wyjdzie około 30 0ml mieszanki)łyżeczka cynamonuWykonanie:Drożdże mieszam z cukrem i letnim mlekiem oraz łyżką mąki , zostawiam na 15 minutNa maszynę zakładam specjalne mieszadło (lub wyrabiamy ręcznie w misce ; ) wbijam jajka , dolewam rozpuszczonego przestudzonego masła i dodaję mąki aż ciasto zacznie delikatnie odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub 3 części wałkujemy na cienkie ok 0 , 4-0 , 7 cm grubości placki i tniemy w długie pasy o szerokości ok 3-6 cm. Na wałek nawijam dwa kawałki folii aluminiowej i nawijam pasek tak aby brzegi nachodziły się na ok 2-3mm.Smaruję jajkiem całość i obtaczam lub obsypuję mieszanką kawową .Zdejmuję z wałka , wpycham do środka wystającą folię dzięki temu cała konstrukcja nam się wzmocni.Piekę 15 minut w 180C plus minus kilka minut w zależności jak grube zrobicie ciasto.Posypka: Wszystko wrzucam do blendera i mielę na koniec dodaję cynamonu ;)
