ßßß
Przepis z Moje Wypieki.Składniki:450 g mąki pszennej7 g drożdży suchych180 ml mleka2 jajka60 g masła, roztopionego100 g cukru1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki dżemu truskawkowegomasa makowa1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaMąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x25 cm, wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę makową. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Roladę pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu polukrować.Smacznego! :)