Wykonanie
Przepis dostałam od koleżanki z klasy wiele lat temu. Pierniczki nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.Składniki:1/4 szklanki
miodu5 łyżek miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
jajko2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
kakaoWszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować na ok 4-5mm (cieńsze pierniczki są twardsze, grubsze bardziej mięciutkie). Podsypać
mąką, jeśli zajdzie potrzeba, by się nie keliło. Wykrawać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.Smacznego! :)