Wykonanie
600 g
mąki360 g
masła1 opakowanie
proszku do pieczenia (15 g)120 g
cukru pudru6
żółtekbeza6
białekszczypta
soli1 szklanka
cukru pudru100 g
płatków migdałowychnadzienie450 g
wiśni2
galaretki wiśniowe2 szklanki wrzątku1 szklanka
soku wiśniowego500 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego3 opakowania
śmietan-fixuMasło rozpuścić.
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia wymieszać z tłuszczem.
Żółtka ubić z
cukrem trzepaczką i dodać do
mąki. Dokładnie wymieszać i ciasto wstawić do zamrażarki na 2 godziny.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną połowę zetrzeć na tarce. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na dnie formy, lekko wgniatając placami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiec ok. 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki.Z
białek i
soli ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając, stopniowo dodawać
cukier puder.Drugą część ciasta zetrzeć i rozłożyć w formie na papier do pieczenia (tak jak pierwszą część). Rozłożyć na niej pianę z
białek i posypać
płatkami migdałowymi. Delikatnie wdusić
płatki migdałowe. Ciasto piec w 160 stopniach przez 35-40 minut. Aby
beza nie brązowiała, można formę przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać
sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż
galaretka wystygnie i zacznie tężeć.Do formy włożyć upieczone pierwsze kruche ciasto (bez
bezy). Na cieście rozłożyć równomiernie wydrylowane
wiśnie i zalać tężejącą
galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby
galaretka całkiem stężała. Gdy stężeje, można z powrotem wyjąć ciasto z formy.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać
cukier puder,
cukier wanilinowy i
śmietan-fixy i krótko zmiksować.
Śmietanę rozsmarować grubą warstwą na
galaretce i przykryć drugim
ciastem (z
bezą).