ßßß Cookit - przepis na Zemsta Teściowej

Zemsta Teściowej

nazwa

Wykonanie

600 g mąki
360 g masła
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
120 g cukru pudru
6 żółtek
beza
6 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
100 g płatków migdałowych
nadzienie
450 g wiśni
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wrzątku
1 szklanka soku wiśniowego
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 opakowania śmietan-fixu
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszać z tłuszczem. Żółtka ubić z cukrem trzepaczką i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać i ciasto wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną połowę zetrzeć na tarce. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na dnie formy, lekko wgniatając placami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiec ok. 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki.
Z białek i soli ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier puder.
Drugą część ciasta zetrzeć i rozłożyć w formie na papier do pieczenia (tak jak pierwszą część). Rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Delikatnie wdusić płatki migdałowe. Ciasto piec w 160 stopniach przez 35-40 minut. Aby beza nie brązowiała, można formę przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.
Do formy włożyć upieczone pierwsze kruche ciasto (bez bezy). Na cieście rozłożyć równomiernie wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby galaretka całkiem stężała. Gdy stężeje, można z powrotem wyjąć ciasto z formy.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę rozsmarować grubą warstwą na galaretce i przykryć drugim ciastem (z bezą).
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/05/zemsta-tesciowej.html