Wykonanie

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki,200 g
masła +
masło do posmarowania foremek,3-4 łyżki
śmietany,2
żółtka,szczypta
soli.Krem:500 ml
śmietany 30%,2
smietan-fix,
cukier puder (do smaku).Wykonanie:Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1-2 godz do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować (na ok 1-2 milimetry), wyciąć paski (o ok dł. 20cm i szerokości 2,5cm), nawinąć na nasmarowane wcześniej
masłem foremki do rurek, tak by ciasto nachodziło na siebie po centymetrze, zaczynając od węższej do szerszej strony. Przygotowane foremki ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem dopieczenia lub natłuszczonej). Piec w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią, po wyciągnięciu zdjąć rurki z foremek. Ubić
śmietanę z
fixami i
cukrem pudrem. Przestygnięte rurki nadziać kremem i posypać
cukrem pudrem.

