ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami

nazwa

Wykonanie

Weekend mija u mnie pod znakiem drobnych słodkości - wczoraj trufle, dziś kruche babeczki na 2-3 kęsy, których przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Połączenie kruchego ciasta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego, z dodatkiem świeżych owoców - iście niebiańska uczta dla podniebienia. A efekt wizualny - sami oceńcie :)
Składniki (na ok. 20 szt.):
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
120 g zimnego masła
2 żółtka
Krem:
200 g śmietanki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix)
200 g waniliowego serka homogenizowanego
Do dekoracji: dowolne drobne, świeże owoce (mogą też być pokrojone owoce z puszki), świeże listki mięty
Przygotowanie:
Ciasto:
Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać szczyptę soli i żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wylepić
nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ustawić na blasze. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 ° C (u mnie wystarczyło 11 min.). Jeszcze ciepłe przewrócić do góry dnem na papier do pieczenia, postukać delikatnie w dno foremek, aby uwolnić z nich babeczki.
Nadzienie:
Ubić śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym.
Wystudzone babeczki wypełnić kremem, np. za pomocą szprycy. Na wierzchu ułożyć umyte owoce.
Źródło/ Inspiracja: "Ciasta na każdą okazję" przepisy zebrane i opracowane przez M. Jankowską-Kapicę
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/01/kruche-babeczki-z-owocami.html