ßßß
Składniki (na ok. 20 szt.):Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki cukru pudruszczypta soli120 g zimnego masła2 żółtkaKrem:200 g śmietanki 36%1-2 łyżki cukru pudru1 opakowanie zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix)200 g waniliowego serka homogenizowanegoDo dekoracji: dowolne drobne, świeże owoce (mogą też być pokrojone owoce z puszki), świeże listki miętyPrzygotowanie:Ciasto:
Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać szczyptę soli i żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wylepić
nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ustawić na blasze. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 ° C (u mnie wystarczyło 11 min.). Jeszcze ciepłe przewrócić do góry dnem na papier do pieczenia, postukać delikatnie w dno foremek, aby uwolnić z nich babeczki.Nadzienie:Ubić śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym.Wystudzone babeczki wypełnić kremem, np. za pomocą szprycy. Na wierzchu ułożyć umyte owoce.Źródło/ Inspiracja: "Ciasta na każdą okazję" przepisy zebrane i opracowane przez M. Jankowską-Kapicę