Wykonanie
Weekend mija u mnie pod znakiem drobnych słodkości - wczoraj
trufle, dziś kruche babeczki na 2-3 kęsy, których przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Połączenie kruchego ciasta z lekkim kremem na bazie
bitej śmietany i
serka homogenizowanego, z dodatkiem świeżych
owoców - iście niebiańska uczta dla podniebienia. A efekt wizualny - sami oceńcie :)

Składniki (na ok. 20 szt.):Kruche ciasto:1,5 szklanki
mąki krupczatki1/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli120 g zimnego
masła2
żółtkaKrem:200 g
śmietanki 36%1-2 łyżki
cukru pudru1 opakowanie zagęstnika do
śmietany (mix do
śmietany,
śmietan-fix)200 g
waniliowego serka homogenizowanegoDo dekoracji: dowolne drobne, świeże
owoce (mogą też być pokrojone
owoce z puszki), świeże listki
miętyPrzygotowanie:Ciasto:

Ręcznie : Posiekać
masło z przesianą
mąką i
cukrem, dodać szczyptę
soli i
żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wylepić

nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ustawić na blasze. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 ° C (u mnie wystarczyło 11 min.). Jeszcze ciepłe przewrócić do góry dnem na papier do pieczenia, postukać delikatnie w dno foremek, aby uwolnić z nich babeczki.Nadzienie:Ubić
śmietankę, dodając pod koniec
cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie połączyć z
serkiem homogenizowanym.Wystudzone babeczki wypełnić kremem, np. za pomocą szprycy. Na wierzchu ułożyć umyte
owoce.Źródło/ Inspiracja: "Ciasta na każdą okazję" przepisy zebrane i opracowane przez M. Jankowską-Kapicę
