Wykonanie
Kalafior zapiekany pod pierzynką z
czosnku,
pietruszki,
sera Grana padano i
bagietkiKalafior to jedno z bogatszych w witaminy i minerały warzyw. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor,
fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C. To naprawdę robi wrażenie. Jednak nie wszyscy przepadają za
kalafiorem ze względu na jego niezbyt kuszący zapach. Dziś proponuję
kalafiora zapiekanego pod chrupiącą pierzynką z
bagietki,
pietruszki,
czosnku i
sera grana padano. Efekt jest rewelacyjny! Może dzięki temu przepisowi przekonacie się do
kalafiora. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:1
kalafiora1/3
bagietki1 pęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnku5 dużych łyżek
oliwy z oliwek3 duże łyżki drobno pokrojonego
sera grana padanosól,
pieprzZacznij od zmielenia
bagietki w blenderze. Następnie przełóż je do miski.


Do blendera włóż pęczek
natki pietruszki, 2 ząbki
czosnku,
ser grana padano,
oliwę z oliwek, dodaj dużą szczyptę
soli i świeżo zmielonego
pieprzu.


Do pesto z
pietruszki dodawaj po jednej garści zmielonej
bagietki i miksuj pulsacyjnie, aż do uzyskania równomiernie zmielonej i wymieszanej masy.
Kalafiora zblanszuj, gotując w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i przykryj zieloną pierzynką.


Wstaw naczynie z
kalafiorem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji z termoobiegiem. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do
mięs. Gotowego
kalafiora skrop przed podaniem
oliwą z oliwek i dopraw świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!