Wykonanie
Soczysty
indyk na
rukoli z
melonem, oprószony
parmezanem i
orzechami piniiDziś na moim
stole świeża, soczysta, chrupiąca i aromatyczna kompozycja
rukoli,
melona,
indyka,
orzechów pinii i
parmezanu. Muszę przyznać, że to moja ulubiona
sałatka. Opiera się na świeżych produktach dobrej jakości i to właściwie cała tajemnica. Nie wymaga zbyt wiele zachodu, a efekt jest rewelacyjny. Po prostu ją uwielbiam!

Na porcję dla 4 osób przygotuj:1 opakowanie
rukoli (ok 4 duże garści)1
melon guadalupe1
pierś indyka (średniej wielkości)20
płatków parmezanu1 duża garść
orzechów pinii1/2 szklanki i 3 duże łyżki
oliwy z oliwek1 duża czubata łyżka gęstego
miodu1 duża łyżka
octu z białych
winogron (lub innego jaki lubisz)
sól,
pieprz1 świeża
bagietkaIndyka umyj i osusz, potnij na plasterki o grubości 2 cm i szerokości ok 5 cm.
Mięso włóż do miski, dodaj 3 łyżki
oliwy z oliwek, dużą szczyptę
pieprzu i trochę mniejszą
soli, wymieszaj i odstaw na bok.
Melona obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń nasiona.
Owoc potnij na cząstki.
Rukolę umyj i dokładnie osusz. Przygotuj piórka
parmezanu, najłatwiej zrobisz to obieraczką do warzyw.Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż
indyka. Każdy kawałek grilluj po 3 minuty z obu stron po dwa
razy. Gotowe
mięso odłóż na talerz.
Orzechy pinii upraż na suchej patelni, tak aby nabrały złotego koloru. Przygotuj dressing. Do 1/2 szklanki
oliwy dodaj
miód,
ocet i szczyptę
pieprzu, dokładnie wymieszaj aby powstał aksamitny, gęsty sos.
Rukolę wyłóż na talerz, dodaj
indyka, cząstki
melona, piórka
parmezanu i
orzechy pinii. Całość polej dressingiem. Ze świeżą chrupiącą
bagietką sałatka będzie smakowała doskonale. Smacznego!