Wykonanie
Królik duszony w
białym winie z
rozmarynemNatrafiłam dziś w sklepie na świeżutkiego
królika i nie potrafiłam mu się oprzeć. Białe
mięso królika jest niezwykle delikatne i smaczne, a ze względu na niską zawartość cholesterolu, zdrowe. Udusiłam go w
białym winie ze
śmietanką i dodatkiem
czosnku,
cebulki,
musztardy oraz
rozmarynu. Wyszedł bajecznie pyszny!

Na porcję dla 2 głodnych osób przygotuj:1
królika1
cebulkę1 ząbek
czosnku1 szklankę
śmietanki kremówki1 szklankę
bulionu1/4 szklanki
białego wina1 dużą łyżkę świeżego
rozmarynu2 małe łyżeczki
musztardy3 duże łyżki
oliwy z oliwek1 duża łyżka
mąki pszennejsól,
biały pieprz
Do rozgrzanej głębokiej patelni lub garnka wlej
oliwę, dodaj
cebulę,
czosnek i
rozmaryn. ułóż na dnie kawałki
królika rozgarniając
cebulę i
czosnek. Po chwili wlej
białe wino i wszystko wymieszaj. Po 2 minutach dodaj
bulion, wymieszaj. Po kolejnych 2 minutach dodaj
śmietankę i
musztardę, wymieszaj. Spróbuj sos i dodaj tyle
soli i
białego pieprzu ile uważasz za potrzebne. Duś
królika na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie nabierz do miseczki pół szklanki sosu, dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Następnie dodaj ją do sosu i mieszaj przez 5 minut na wolnym ogniu, żeby znikł smak
mąki. Ja podałam
królika ze świeżym
pieczywem, który idealnie zbiera sos z talerza. To był zdecydowanie dobry pomysł. Smacznego!