Wykonanie
Roladki z kurzych udek z
suszonymi pomidorami,
rozmarynem i
serem Gruyère na penne z pesto z
suszonych pomidorówUdało mi się zakupić świeże
udka kurczaka bez skóry i bez kości, czyli krótko mówiąc - bez roboty. Tak przygotowane udka aż się proszą żeby je czymś nadziać i zwinąć w roladki. Dziś padło na
suszone pomidory,
ser gruyère i
rozmaryn - wyszły pyszne. Podałam je z
makaronem penne z pesto z podobnymi nutami smakowymi, razem wyszło rewelacyjnie.

Na 2 porcje przygotuj:4
udka kurczaka bez skóry i bez kości14
suszonych pomidorów1 gałązkę
rozmarynu2 duże garści
startego sera gruyère4 słupki
sera gruyère ok. 1x1x5cm1 małą garść
orzechów pinii7 dużych łyżek
oliwy z oliwek4 duże garści
makaronu penne1 mały ząbek
czosnkusól,
pieprzZacznij od przygotowania pesto. Wrzuć do blendera 10
suszonych pomidorów, igły
rozmarynu z połowy gałązki, 1 garść
startego sera gruyère,
orzechy pinii, 1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek oraz dużą szczyptę
soli i świeżo mielonego
pieprzu (na zdjęciu zawartość blendera przed zmiksowaniem). Wszystko zmiksuj na (w miarę) gładką masę. Nastaw
wodę na
makaron i ugotuj go al dente według przepisu na opakowaniu.

Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół.
Udka kurczaka oprósz
solą i
pieprzem, polej 2 dużymi łyżkami
oliwy z oliwek, dokładnie wymasuj
mięso. Następnie rozłóż
mięso na talerzu (jak na zdjęciu poniżej), na każdym udku ułóż
suszonego pomidora, słupek
sera i kilka listków
rozmarynu. Każde udko złóż na pół i połącz wykałaczkami.


Na rozgrzaną patelnię wlej 2 duże łyżki
oliwy z oliwek i połóż na niej roladki. Obsmaż je na złoto, przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 20 minut.Ugotowany
makaron przerzuć na rozgrzaną patelnię, na której smażyły się roladki razem z 3 dużymi łyżkami
wody, w której gotował się
makaron. Dodaj 2 duże łyżki
oliwy z oliwek, drobno posiekany
czosnek i garść
startego sera gruyère. Wymieszaj. Dodaj pesto z
suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj, duś jeszcze przez 2 minuty i można podawać. Wyłóż na talerz
makaron, na nim ułóż złociste roladki z
kurczaka, czyż nie prezentują się wyśmienicie? Smacznego!