Wykonanie
Carpaccio z
cukinii z
konfiturą z
czerwonej papryki i
serem fetaJeśli uda Ci się kupić
młodą cukinię to nie zastanawiaj się ani chwili, tylko zrób carpaccio. Jest naprawdę wyborne. Zaskakuje smakiem i konsystencją przy każdym kęsie. Jest trochę chrupkie, trochę aksamitne, trochę słodkie, trochę słone, trochę ostre. Po prostu pyszne, i jak wygląda. Gorąco polecam!
Na 8 porcji przygotuj:3
młode cukinie (ok. 15 cm długości)1 opakowanie
miękkiego sera feta2 duże łyżki
oliwy z oliwekpieprzNa
konfiturę przygotuj:1 dużą
czerwoną paprykę2 duże łyżki
miodu1 dużą łyżkę
octu jabłkowego1 małą łyżkę słodkiego sosu
chilliCukinie potnij wzdłuż na cieniutkie wstążki (najłatwiej będzie zrobić to obieraczką do warzyw) i ułóż je fantazyjnie na półmisku.
Fetę potnij na plasterki, połam na kawałki i posyp nią
cukinię.
Paprykę potnij na drobniutkie kosteczki i wrzuć na rozgrzaną patelnie, polej ją
miodem, wymieszaj. Dodaj
ocet balsamiczny i słodki sos
chilli, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 10 minut, co kilka minut wymieszaj. Ostudzoną
konfiturę wyłóż na carpaccio,
skrop całość
oliwą i dopraw świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!