Wielkanoc się zbliża, więc pora na serniki ;-) Może w tym roku coś bardziej odbiegającego od klasyki?Składniki na ciasto:150 g masła1 duże jajko60 g drobnego cukru do wypieków60 g cukru trzcinowego2 cukry wanilinowe330 g mąki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody200 g kropelek czekoladowychSkładniki na twaróg:900 g twarogu do serników3 jajka4 cukru wanilinowe2 budynie waniliowe bez cukru120 g cukruMiękkie masło utrzeć mikserem z cukrami i jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą. Zagnieść ciasto.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.Przygotować twaróg.Jajka utrzeć z cukrami. Dodać stopniowo twaróg, cały czas miksując. Na końcu dodać budynie i delikatnie zmiksować na małych obrotach.1/3 ciasta rozwałkować w tortownicy.Wylać twaróg.Pozostałą część ciasta wymieszać z kropelkami czekoladowymi. Lekko zagnieść.Pokruszyć ciasto na wierzch sernika.Piec 60-65 minut.Smacznego!