Wykonanie
Wyszły wyjątkowo smaczne - kruche z dodatkiem ciągnących, miękkich fig, bardzo aromatyczne za sprawą
cukru muscocado i z pysznym dodatkiem ciemnej
czekolady. Oczywiście pełnoziarniste! Mam nadzieję, że dzięki m.in. temu przepisowi przekonam choć jedną osobę, że wypieki z
mąki z pełnego ziarna mogą być równie udane i smaczne, jak te ze zwykłej. U mnie zniknęły błyskawicznie.

Pełnoziarniste
ciasteczka orkiszowe z
czekoladą i
figami- 110g
masła- 110g
cukru (pół na pół zwykłego i muscovado)- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 200g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej- 1/2 łyżeczki
sody- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia*- szczypta
soli- 5 suszonych fig (75g)- 30g łezek z ciemnej
czekolady1) Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na gładką masę.2) Dodać
jajko i esencję
waniliową.3) W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.4) Zmiksować suche i mokre składniki.5) Wmieszać drobno pokrojone
figi i
czekoladę.6) Z ciasta uformować gładką kulę, spłaszczyć ją,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę.7) Z kawałków ciasta zrobić kulki o wielkości
orzecha włoskiego,kłaść w dość dużych odstępach na blasze wyłożonejpapierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 - 20 minut.* pomyliło mi się i dodałam aż 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, ale
ciasteczkawyszły dobre, choć nie zaszkodzi spróbować, jakie będą z mniejszą jego ilościąCzas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba sztuk: 23Kaloryczność jednej sztuki: 105 kcal