Wykonanie
Mając w domu
granat, który już koniecznie wymagał zużycia i rozłupane
orzechy, które tylko czekały, żeby je ktoś zjadł, powstał kolejny obiad z
serii "na szybko". Inspiracja pochodzi z Magazynu Kuchnia. Zrobiłam jednak i tak trochę po mojemu ;-)Bez wysiłku i z małym wkładem czasu. Trzeba dobrze doprawić pastę, żeby wydobyć wszystkie walory smakowe. Smak jest dosyć specyficzny, jednak polecam wszystkim lubiącym eksperymenty kulinarne ;-)




Składniki:1/2 opakowania
makaronu1 średni
granat200 g
orzechów włoskich1 mały ząbek
czosnku1 pęczek
pietruszki1 kopiasta łyżka
serka mascarpone (może być też
starty ser Gran Padano - da inny smak, może nawet lepszy - wtedy tylko obowiązkowo dodać odrobinę
mleka ;))
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
papryka ostraMakaron ugotować w osolonej wodzie.
Orzechy wyłupać. Wydobyć pestki
granatu.Blenderem zmiksować 1/2 pestek
granatu,
orzechy,
serek,
pietruszkę,
czosnek sól,
pieprz, gałkę i
paprykę ostrą. Dodać ew. trochę
mleka gdyby pasta była za gęsta.Pastę wymieszać z ugotowanym
makaronem. Posypać pozostałymi pestkami
granatu.Smacznego!

