ßßß Cookit - przepis na Makaron z mascarpone, orzechami i granatem

Makaron z mascarpone, orzechami i granatem

nazwa

Wykonanie

Mając w domu granat, który już koniecznie wymagał zużycia i rozłupane orzechy, które tylko czekały, żeby je ktoś zjadł, powstał kolejny obiad z serii "na szybko". Inspiracja pochodzi z Magazynu Kuchnia. Zrobiłam jednak i tak trochę po mojemu ;-)
Bez wysiłku i z małym wkładem czasu. Trzeba dobrze doprawić pastę, żeby wydobyć wszystkie walory smakowe. Smak jest dosyć specyficzny, jednak polecam wszystkim lubiącym eksperymenty kulinarne ;-)
Składniki:
1/2 opakowania makaronu
1 średni granat
200 g orzechów włoskich
1 mały ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
1 kopiasta łyżka serka mascarpone (może być też starty ser Gran Padano - da inny smak, może nawet lepszy - wtedy tylko obowiązkowo dodać odrobinę mleka ;))
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka ostra
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzechy wyłupać. Wydobyć pestki granatu.
Blenderem zmiksować 1/2 pestek granatu, orzechy, serek, pietruszkę, czosnek sól, pieprz, gałkę i paprykę ostrą. Dodać ew. trochę mleka gdyby pasta była za gęsta.
Pastę wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać pozostałymi pestkami granatu.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/01/makaron-z-mascarpone-orzechami-i.html