ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym

Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Roladki schabowe już były SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :). Sos grzybowy na bazie pieczarek . Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat.
Do wykonania potrzebne jest:
- 0,5 kg schabu bez kości
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2o dag pieczarek
- ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający)
- 1 op. serka topionego kremowego
- sól , pieprz
- olej
- 2 łyżki masła
- wykałaczki
Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą częśc ). Ok. 10 minut całośc podsmażamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser.
Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem.
Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz i zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju.
W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy.
Sos serowo-grzybowy
W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyscie miękkie ok. 30 minut w temp. 160 C
Smacznego.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/03/roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym.html