Wykonanie
Roladki
schabowe już były SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w
sosie grzybowo-
serowym :).
Sos grzybowy na bazie
pieczarek . Dodatek
pora daje niesamowity smak i aromat.

Do wykonania potrzebne jest:- 0,5 kg
schabu bez kości- 1
por- 2 ząbki
czosnku- ok. 2o dag
pieczarek- ok. 15 dag
sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający)- 1 op.
serka topionego kremowego-
sól ,
pieprz-
olej- 2 łyżki
masła- wykałaczki
Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy
pieprzem i
solą.Na patelni rozgrzewamy ,
olej , dokładamy
masło i wrzucamy posiekany
czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry
pora ( jego białą częśc ). Ok. 10 minut całośc podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia.Na tarce o drobnych oczkach ścieramy
żółty ser.
Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym
porem.Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz i zwiajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką.Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na
oleju.

W garnku przygotowujemy sos
serowo-
grzybowy.Sos
serowo-
grzybowyW garnku roztapiamy łyżkę
masła , wrzucamy pokrojone
pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy
wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę
sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos.Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyscie miękkie ok. 30 minut w temp. 160 CSmacznego.