Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam świąt wielkanocnych bez mazurka i mojego ukochanego kajmaku! Odkąd pamiętam pomagałam Babci (czyt. wyjadałam kajmak z miski i ozdabiałam gotowe mazurki) w przygotowywaniu tego tradycyjnego wypieku, jednak od kilku lat przygotowuję go sama w nieco innej wersji - na jaglanym spodzie. To mój numer jeden jeśli chodzi o kruchy spód (nie tylko do mazurka).Kruche ciasto jaglane (tortownica o śr. 18cm):- 180 g
mąki jaglanej lub
kaszy jaglanej zmielonej w młynku- 2 łyżki
ksylitolu (ewentualnie 3 łyżki
cukru pudru)- łyżka
jogurtu naturalnego- 100 g zimnego
masła- małe
jajko- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaJeżeli nie mamy gotowej
mąki to na początek mielimy
kaszę na
mąkę, a następnie wsypujemy ją do miski. Dodajemy
cukier puder, rozdrobnione kosteczkę
masło i
proszek do pieczenia. Rozcieramy
masło palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy
jogurt i
jajko - zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Ciasto jest bardziej miękkie niż tradycyjne pszenne (jeżeli uznacie, że jest zbyt mokre - dosypcie trochę
mąki). Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tak przygotowany spód nakładamy kajmak tak jak to robimy na klasyczny, pszenny spód, a następnie ozdabiamy ciasto.