Wykonanie
No i przyszła kolei na
ciasto drożdżowe, te które jednego dnia mi wyjdzie, a drugiego ile
razy bym nie próbował to i tak nie wyjdzie. Rogaliki !

Dzisiaj stosunek porażek do sukcesów był znaczny, no ale nieważne. Liczy się to że się udało :)Farsz do rogalików był z
grzybów. Te smakołyki mogą być przygotowywane o każdej
porze roku bo używamy
grzybów suszonych :)Moczymy je w
mleku, a
potem smażymy z
cebulką :) Doprawiamy farsz i dodajemy
bułkę tartą.Oto nasze nadzienie !

Teraz ciasto. Tutaj muszę Wam powiedzieć rzecz najważniejszą- bądźcie cierpliwi,
ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. Nic w pośpiechu, bo inaczej zaliczycie niepowodzenie, tak jak ja :)
Dajcie temu ciastu czas, poczekajcie spokojnie aż odpocznie, aż wyrośnie. I dopiero wtedy możecie robić kolejny punkt przepisu.

Na początek rozczyn, czyli :- 20 g
drożdży- 50 g
cukru- łyżka letniego
mleka- 2 łyżki
mąkiWszystkie składniki ze sobą mieszamy i dajemy CZAS na zwiększenie objętości.I kolejna ważna rzecz,
drożdże lubią ciepło- i tylko wtedy nam wyrosną :)Do miski przesiewamy 500 g
mąki, dodajemy szklankę letniego
mleka, jedno
jajko i rozczyn- i oto nasze
ciasto drożdżowe na rogaliki. :) Jemu tez dajemy czas na odpoczynek :)Zawijanie rogalików jest strasznie łatwe- ciasto rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty, a te na ukos- w trójkąty. Farsz nakładamy na podstawę trójkąta i zwijamy w kierunku wierzchołka- proste? Pewnie że tak !Jutro kolejne starcie z
drożdżami, mam nadzieje że uda sie już za pierwszym razem :)