Wykonanie
Dzisiaj już nie ma lekcji, dzisiaj jest praktyka ! Tylko praktyka czyni mistrza, pamiętajcie ! :)Pomimo tego że jestem z Dolnego Śląska to jeżeli chodzi o kuchnie ( oczywiście nie tylko, ale z racji ze jest to blog kulinarny skupie się tylko na tym) to cała Polska jest ciekawa i inspirująca.Dzisiaj zatrzymam się w Wielkopolsce. Przyznam się że w Poznaniu byłem raz, ale na pewno odwiedzę to miasto chodzby aby spróbować tych słynnych " PYR Z GZIKIEM "No właśnie- co to takiego ten GZIK? Wbrew waszym domysłom nie jest to żadna choroba umysłowa :))Jest to mega pyszny
ser twarogowy z warzywami.Tradycyjny gzik podawany jest ze
śmietaną, ale u mnie przepis jest zmodyfikowany na lepszy i zamiast
śmietany dodałem pyszny
olej ze
słonecznika firmy ZIELONY NURT . Zostaje genialny posmak
słonecznikowy :)



/na około 8 naleśników/- 4
rzodkiewki- 1
papryka- pół
ogórka szklarniowego- 500 g
sera półtłustego- 2 łyżki
oleju ze
słonecznika-
sól i
pieprz
CIASTO NA NALESNIKI ZNAJDZIESZ TUTAJ1. Połącz
ser z
olejem słonecznikowym2.
Paprykę,
ogórka i
rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.3. Dopraw do smaku.Tutaj moja mała wariacja podania. Zawsze to coś innego !:)