Wykonanie
S ezon na
borówki amerykańskie w pełni więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać w kuchni. Ich
owoce są smaczne zarówno na surowo jak i przetworzone. Ja zainspirowana nowo zakupioną blachą postanowiłam zrobić tartę z masą z
białej czekolady. Masa jest bardzo słodka ale
borówki doskonale równoważą smaki.

Składniki na ciasto:150 g
mąki120 g
margaryny10 g
cukruSkładniki na masę:2 tabliczki
białej czekolady250 g
serka mascarponestarta skórka z
limonkigarść
borówek amerykańskich

Ciasto wyrabiam w misce, do wszystkich składników dodaję troszkę
wody. Ciasto zostawiam w lodówce na około godzinę.W tym czasie roztapiam w łaźni
wodnej dwie tabliczki
czekolady i dodaję do nich
serek mascarpone i startą skórkę z
limonki. Zmrożone ciasto rozwałkowuję, wykładam na blaszce i nakłuwam widelcem. Następnie wkładam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Gotową masą wylewam na upieczone ciasto, a na wierzchu układam
borówki. Wstawiam do lodówki na dwie godziny aby masa stężała.