Wykonanie
Ten placek to coś pomiędzy deserem, a pożywnym drugim śniadaniem. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, ponieważ przygotowywany jest bez dodatku tłuszczu. Zawiera też niewielką ilość
mąki i
cukru. Fani
kaszy jaglanej, jak ja, zakochają się w tym przepisie. Smacznego i na zdrowie !

Składniki na małą prostokątną formę 24 x 28 cmCzas przygotowania: 15 minut (jeśli
kaszę przygotujecie wcześniej, lub zostanie wam z obiadu)Czas pieczenia: około 40 minutSkładniki:100 g
kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu powinno być około 250 g)200 g
twarogu1 duże
jabłko1 duża
marchewka5
jajek3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki3 łyżki
otrębów owsianychgarść
żurawiny (lub innych ulubionych
bakalii, ja dałam też krojone,
suszone morele)otarta skórka z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg tego przepisu . Zostawiamy do wystygnięcia.
Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie.
Marchewkę i
jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.Do dużej miski wbijamy całe
jajka i ubijamy z
cukrem na puszystą masę.Przesiewamy do miski
mąkę z
proszkiem do pieczenia - miksujemy.Do ubitych
jajek dodajemy naprzemiennie
kaszę jaglaną i
twaróg nadal miksując.Dodajemy:
marchewkę z
jabłkiem,
otręby, odciśniętą
żurawinę,
skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.Notatki:Czas pieczenia będzie zależał od wysokości ciasta. Jeśli zdecydujecie się upiec go w keksówce, czas na pewno się wydłuży. Pieczemy do suchego patyczka i uważamy, żeby placka nie przesuszyć.