Wykonanie
W mojej kuchni nic nie może się zmarnować.
Banany zaś marnowały się nieustannie wśród domowników, którzy mocno dojrzałe uznają za niejadalne. Znalazłam i na nie sposób. Tym lepiej dla tego ciasta, bo im bardziej przejrzałe
banany, tym lepiej ono smakuje.

Forma "keksówka" średniaSkładniki:4 mocno dojrzałe
banany1/3 kostki
masła w temperaturze pokojowej1 duże
jajko1/2 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki pszennej (tortowej)1 łyżeczka
sody4 czubate łyżeczki dobrego
kakaoBanany rozgniatamy wraz z
masłem widelcem (ważne by nie robić tego mikserem, czy blenderem). Dodajemy
cukier,
jajko i mieszamy. Przesianą
mąkę,
kakao oraz
sodę dodajemy na 3
razy, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Wrzucamy ulubione dodatki, lekko mieszamy i przelewamy do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach, około 50 minut, lub do "suchego patyczka".Dodatki (czyli moje dotychczasowe wariacje):wszelkie
bakalie lub/i pokruszona
gorzka czekoladadobrze odsączone
wiśnie z kompotu lub z
syropu2 czubate łyżeczki
cynamonu, garść
rodzynkówczubata łyżka
kawy rozpuszczalnej,
czerwone porzeczki z kompotu i
polewa czekoladowa2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika i
polewa czekoladowaoraz wiele, wiele innych.... To jeden z wdzięczniejszych przepisów, ponieważ różne jego wariacje dają zawsze przepyszny efekt. Ciekawa jestem Waszych pomysłów.Notatki:Uwaga, zaskoczenie dla moich domowników, czasem przemycam do ciasta
mąkę z pełnego przemiału lub
otręby owsiane.Ciasto jest sycące, kleiste i puszyste zarazem. Jeśli chcesz uzyskać większy efekt puszystości, przesiej przez sito również
kakao, a
mąkę dwa
razy.Sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się upiekło, weź pod uwagę konsystencję
bananów i mokre dodatki np.:
wiśnie z
syropu.