ßßß
Dania z makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo smaczna ale i dużo szybciej się ją przygotowuje. No może pomijając fakt, że siedzi godzinę w piekarniku ;) Za to znika ze stołu w ekspresowym tempie.SKŁADNIKI500 g mięsa mielonego500 g płatów lazanii (suchych)350 g szynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego)ok 1 litr wody2 kulki mozzarelli4 jajka ugotowane na twardo1 cebula100 g sera żółtego60 ml czerwonego wina3 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soliCebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu, tak aby pokrył całą powierzchnię makaronowego ciasta i rozłożyć 1/3 plastrów szynki oraz 1/3 pokrojonych jajek i mozzarelli. Teraz kolejna warstwa: płaty ciasta, sos, szynka, jajka i mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała szynka, jajka i mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym serem.Naczynie przykryć folią aluminiowa (matową strona na zewnątrz) i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta aby sprawdzić czy jest ugotowane, jeśli nie, przykryć naczynie folią i wstawić na kolejne 10 min.Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.Smacznego :)