Wykonanie
Dania z
makaronu należą do moich ulubionych. Tak naprawdę
makaron mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Lasagne znajduje się w czołówce mojego
makaronowego menu. Co prawda jej wykonanie według tradycyjnych przepisów zajmuje bardzo dużo czasu, to jednak udało mi się trafić na nieco inną wersję, trochę mniej pracochłonną. Lasagne z tego przepisu jest nie tylko bardzo smaczna ale i dużo szybciej się ją przygotowuje. No może pomijając fakt, że
siedzi godzinę w piekarniku ;) Za to znika ze stołu w ekspresowym tempie.SKŁADNIKI500 g
mięsa mielonego500 g płatów lazanii (suchych)350 g
szynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego
przecieru pomidorowego)ok 1 litr
wody2 kulki
mozzarelli4
jajka ugotowane na twardo1
cebula100 g
sera żółtego60 ml
czerwonego wina3 łyżki
oliwy z oliwekpół łyżeczki
soliCebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach
oliwy. Gdy
cebula zmięknie dodać
mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać
czerwone wino, passatę oraz
wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem.
Jajka oraz
mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą.Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego
sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu, tak aby pokrył całą powierzchnię
makaronowego ciasta i rozłożyć 1/3 plastrów
szynki oraz 1/3 pokrojonych
jajek i
mozzarelli. Teraz kolejna warstwa: płaty ciasta, sos,
szynka,
jajka i
mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała
szynka,
jajka i
mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę
makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym
żółtym serem.Naczynie przykryć folią aluminiowa (matową strona na zewnątrz) i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta aby sprawdzić czy jest ugotowane, jeśli nie, przykryć naczynie folią i wstawić na kolejne 10 min.Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.Smacznego :)