Wykonanie
Sama nigdy nie stosowałam diety Dukana, ale zdarza mi się od czasu do czasu robić sobie dni z samym
białkiem. Czuję wtedy że mój organizm zaczyna działać na szybszych obrotach, jestem mniej zmęczona i poprawia mi się trawienie. Początkowo nie miałam pomysłu na moje
białkowe dni.
Jadłam to co można, ale bez specjalnego zapału.
Jajka,
tuńczyk z puszki w sosie własnym,
pierś z kurczaka pieczony w rękawie, chudy
ser biały,
jogurt naturalny 0%, generalnie nudna prawie głodówka. Oczywiście sama nie wymyśliłam takiej fajnej diety, z nią jest tak samo jak z bezglutenowym jedzeniem, o którym już kiedyś
pisałam.Pewnego dnia gdy zarządzony został dzień
białkowy uznałam, że koniec z tym bezpłciowym jedzeniem. Dokładnie wypytałam co możemy jeść, a co jest zabronione i zrobiłam
sałatkę. Jest prosta, szybka i bezglutenowa, a jeśli ma być trochę podkręcona wystarczy dosypać do niej posiekanego
szczypiorku.Do jej przygotowania potrzeba:6
jajek ugotowanych na twardo2 puszki
tuńczyka w sosie własnym5 czubatych łyżek
jogurtu naturalnego 0%2 łyżki
musztardy francuziej
sólkolorowy pieprzposiekany
koperekposiekana
natka pietruszki.
Jajka kroję w kostkę i dodaję do nich
tuńczyka.
Jogurt mieszam z
musztardą, odrobiną
soli,
kolorowym pieprzem, siekanym
koprem i
pietruszką. Proporcje przypraw zależą od gustu przyrządzającego. Wszystko trzeba wymieszać i gotowe.