Wykonanie
Pyszne, puszyste, słodkie. Dorośli delektują się nimi przy porannej
kawie, dzieci opychaj się nimi popijając aromatycznym
kakaem.. Pachną
czekoladą, pod zębami chrupie słodka kruszonka.Zapraszam na małą chwilę zapomnienia..
Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek.- 4,5 szklanki
mąki*- 1 szklanka
mleka- 0 , 5 szklanki maślanki/kefiru- 110 gr
masła stopionego i wystudzonego- 3 płaskie łyżeczki suchych
drożdży ( lub odpowiednio 70 gr
drożdży w kostce** )- 0,5 szklanki
cukru- 5
żółtek- 0.25 łyżeczki
soliKruszonka- 8 łyżek
masła- 8 łyżek
cukru- 12 łyżek
mąki- mały słoiczek
kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr)*używam szklanki o pojemności 250 ml** jeżeli używamy świeżych
drożdży należy zrobić rozczyn -
drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, łyżką
cukru i 2 łyżkami
mąki. Po wyrośnięciu dodać do
mąki.
Do misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać
żółtka, ciepłe
mleko i
maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać
masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując
mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni
kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm.
Kruszonka:Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a
bułki odstawić na 20 minut do rośnięcia. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniżyć do 200'C. Piec ok. 20 minut.