Wykonanie

Nazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku.Kremowa struktura nie pozwala poprzestać na jednym kęsie.To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego.
Śmietankowy smak pełnego
serka przełamany soczystą
brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego.

Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm )- 1 kg
sera trzykrotnie mielonego ( może być z wiaderka / zawartość tłuszczu nie mniej niż 5% )- 500 gr
serka mascarpone- 9
jajek- 200 gr
masła- 3/4 szklanki**
cukru- 3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 płaskie łyżki
kaszy manny- 1 puszka
brzoskwińBrzoskwinie dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Żółtka ubijam z
cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie
masło.Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami
ser oraz
serek mascarpone. Dosypuję przesianą
mąkę i
kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam
brzoskwinie i połowę porcji
białek. Mieszam rozluźniając
białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi
białkami.Przelewam do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką formy.

Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę.Ciasto można polać
gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym
kakaem.* bardzo ważne jest dokładne osuszenie
owoców z
syropu** używam szklanki o pojemności 250 ml