Co zrobić na romantyczną kolację? proponuję pyszną sałatkę. Jest delikatna, a jednocześnie syta. Smak pomarańczy dodanej bezpośrednio do sałaty jak i obecnej w dresingu delikatnie zakwasza i podkreśla smak pysznej kaczki.Kaczkę wykonałam w sposób przedstawiony w TYM wpisie (klik).Proporcja na dwie osoby:- 1 filet z kaczki- 1/2 główki sałaty lodowej- garść siekanej kapusty pekińskiej- 1 średnia pomarańcza- 1 serek pleśniowy typu brieSos:- sok z 1,5 pomarańczy- 3 łyżki soku z cytryny- 3 łyżeczki musztardy- 1 łyżka płaska miodu- 3 łyżki oleju- szczypta soliKaczkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki.Pomarańczę podzielić na fileciki.Serek pokroić na trójkąty.Sok z owoców, miód i musztardę podgrzać, dodać plasterki kaczki.Mieszankę sałaty i pekińskiej wyłożyć na talerze.Ciepłą, nasyconą smakiem kaczkę wyłożyć na sałatę, wyłożyć na nią pomarańczę i ser. Do pozostałego na patelni sosu dodać olej i sól - wymieszać rózgą na emulsję.Dresingiem polać sałatę.