Wykonanie

Kopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób.Są wspaniałym dodatkiem do dań
mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie..W mojej wersji zostały polane
masełkiem z dodatkiem
tymianku i
mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny
miętowy posmak, następnie po
języku rozpływa się dominujący aromat
tymianku i
masła.Prostota pozostaje jednak niezastąpiona..

Proporcja na dwie osoby:- 0,5 kg obranych i ugotowanych
ziemniaków*- 9 łyżek
mąki pszennej- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
oleju**- 2
żółtkaZiemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać obie
mąki,
olej i
żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.* ugotujmy
ziemniaki w całości -mają one inną konsystencję niż te ugotowane w kawałkach - są bardziej zwarte** dodatek
oleju sprawia, że kluseczki są mięciutkie i rozpływają się w ustachMasełko
miętowo-
tymiankowe:- na 4 łyżki
masła- 1/4 łyżeczki suszonej
mięty- 1/4 łyżeczki suszonego
tymiankuMasło rozpuścić. Dodać
zioła. Ostudzić. Następnie podgrzać.Gotowe do polania kopytek.