Wykonanie
Powiem tak. Uwielbiam
filety z kurczaka.Mój mąż średnio na jeża - z jednego powodu - zazwyczaj są suche. Nawet w najlepszej knajpie nie mamy pewności, że podadzą nam fajnie przygotowanego, soczystego
kurczaka.A chyba nikt nie lubi jak mu się kulki z suchego
mięsa w buzi robią - połowa z nas kojarzy ten problem z dzieciństwa ;)Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale podzielę się z
Wami moim sposobem na miękki i soczysty filet.Często z takim
kurakiem przyrządzam sałatki ( cesarska ),
daję go do kanapek lub po prostu zajadam na obiad z
kefirem doprawionym ząbkiem
czosnku.Technologia nie jest skomplikowana, a efekt nigdy mnie nie zawiódł.Smażę go na suchej patelni - jeżeli macie patelnię grillową - będzie idealna do tego zadnia. Ja jeszcze takiej nie posiadam, więc w zupełności wystarcza mi zwykła patelnia.Nie używam wielu przypraw - jedynie
sól i czerwona
słodka papryka.Wybieram filety, które są w miarę równe. Nie kupuję przerośniętych okazów - są duże, ale ani smaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że
kurczak był niedożywiony :)

Na każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy:- 1 łyżkę
oleju- 1 łyżeczkę słodkiej
czerwonej papryki- 1/2 płaskiej łyżeczki
soli- jeżeli lubimy -
czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczkiMieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet. Odstawimy w chodne miejsce co najmniej na godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki).Rozgrzewam bardzo mocno suchą patelnię, wręcz na granicy dymienia. Kładę na nią filety - będą głośno skwierczeć i wręcz podskakiwać - ale to dobrze - tak ma być. Zmniejszam delikatnie ogień - ale nadal jest on dość żywy. Smażę 4 minuty ( u mnie dwie sztuki na raz się opiekały), przewracam na drugą stronę - smażę kolejne 3 minuty. I teraz - patrzę na filety - z
boku po środku każdego ma być widoczny niedosmażony około 0,5 cm pasek
mięsa ( taka obwódka jak na pączku ). W tym momencie wyłączam źródło ciepła i przykrywam szczelnie pokrywką / metalową miseczką. W momencie kiedy przestaję słyszeć skwierczenie ( jakieś 6 minut po odłączeniu mocy) znaczy, że filety są gotowe. Można kroić i podawać.
Kurczak w środku jest soczysty, ale nie surowy. W momencie gdy odłączamy gaz pod przykryciem on spokojnie dojdzie. Nie bójmy się, że będzie niedosmażony.