ßßß Cookit - przepis na Soczysty filet z kurczaka z patelni

Soczysty filet z kurczaka z patelni

nazwa

Wykonanie

Powiem tak. Uwielbiam filety z kurczaka.
Mój mąż średnio na jeża - z jednego powodu - zazwyczaj są suche. Nawet w najlepszej knajpie nie mamy pewności, że podadzą nam fajnie przygotowanego, soczystego kurczaka.
A chyba nikt nie lubi jak mu się kulki z suchego mięsa w buzi robią - połowa z nas kojarzy ten problem z dzieciństwa ;)
Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale podzielę się z Wami moim sposobem na miękki i soczysty filet.
Często z takim kurakiem przyrządzam sałatki ( cesarska ), daję go do kanapek lub po prostu zajadam na obiad z kefirem doprawionym ząbkiem czosnku.
Technologia nie jest skomplikowana, a efekt nigdy mnie nie zawiódł.
Smażę go na suchej patelni - jeżeli macie patelnię grillową - będzie idealna do tego zadnia. Ja jeszcze takiej nie posiadam, więc w zupełności wystarcza mi zwykła patelnia.
Nie używam wielu przypraw - jedynie sól i czerwona słodka papryka.
Wybieram filety, które są w miarę równe. Nie kupuję przerośniętych okazów - są duże, ale ani smaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że kurczak był niedożywiony :)
Na każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy:
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- jeżeli lubimy - czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczki
Mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet. Odstawimy w chodne miejsce co najmniej na godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki).
Rozgrzewam bardzo mocno suchą patelnię, wręcz na granicy dymienia. Kładę na nią filety - będą głośno skwierczeć i wręcz podskakiwać - ale to dobrze - tak ma być. Zmniejszam delikatnie ogień - ale nadal jest on dość żywy. Smażę 4 minuty ( u mnie dwie sztuki na raz się opiekały), przewracam na drugą stronę - smażę kolejne 3 minuty. I teraz - patrzę na filety - z boku po środku każdego ma być widoczny niedosmażony około 0,5 cm pasek mięsa ( taka obwódka jak na pączku ). W tym momencie wyłączam źródło ciepła i przykrywam szczelnie pokrywką / metalową miseczką. W momencie kiedy przestaję słyszeć skwierczenie ( jakieś 6 minut po odłączeniu mocy) znaczy, że filety są gotowe. Można kroić i podawać. Kurczak w środku jest soczysty, ale nie surowy. W momencie gdy odłączamy gaz pod przykryciem on spokojnie dojdzie. Nie bójmy się, że będzie niedosmażony.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2014/10/soczysty-filet-z-kurczaka-z-patelni.html