Wykonanie
Mleko kokosowe można zdobyć na różne sposoby..można iść i je po prostu kupić. Ale zdecydowanie lepiej jest je zrobić. No i wychodzi taniej....i to zdecydowanie taniej. Puszka 400 ml mleczka to koszt 7-10 zł.Koszt paczki
wiórków kokosowych jest
rzędu 1,5-3 zł ( cena obu produktów zależna jest od producenta).Moje
mleko kokosowe wytwarzane jest domowym sposobem z wiórków. Wg mnie nie odbiega smakiem i konsystencją od kupnego. Chcąc uzyskać
śmietankę kokosową, tak jak i w fabrycznym
mleku po odstaniu oddzieli się tłustawa
śmietanka od chudego mleczka.Nie miksuję
kokosa z zimną
wodą. Moja metoda polega na nasiąkaniu wiórków wrzątkiem, miksowaniu, wyżymaniu - wtedy nasze
mleko ma pełny smak i aromat.Z moich proporcji można wytworzyć około 700 ml
mleka kokosowego- 200 gr wiórków ( 2 paczki)- 500 ml
wody + 100 ml wrzątku- trochę cierpliwościDo garnka wsypujemy
wiórki kokosowe i zalewamy
wodą ( 500 ml). Odstawiamy do nasiąknięcia na około godzinę. Po tym czasie wiórki wchłoną część
wody. Doprowadzamy pulpę do wrzenia. Odstawiamy na kolejne 40 - 60 minut. Po tym czasie masę ponownie zagotowujemy, dodajemy wrzątek ( 100 ml ) i blendujemy około 10 minut. Ja używam miksera ręcznego (tzw. żyrafy). W miseczce układamy lnianą / bawełnianą ściereczkę kuchenną. Na nią wylewamy zmiksowane wiórki. Ściereczkę z wiórkami składamy i zaczynamy ją wyżymać nad miseczką( jak pranie). Poświęćmy na to chwilę czasu, bo warto. Uwaga: przy tej czynności można się poparzyć, gdyż masa wiórkowa jest jeszcze gorąca. Nie wyciskajmy
mleka na sitku - nie uzyska się takiej konsystencji płynu jak podczas wyżymania.Gotowe
mleko kokosowe jest świetną bazą do domowych
lodów,
budyni a także wszelkich orientalnych zup czy
sosów.Nie wyrzucajmy zużytych
wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać:* wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast
bułki tartej* zalać
wódką /
rumem i
mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do
drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta