ßßß Cookit - przepis na Puszyste babeczki kakaowe na kremówce, z mercepanem

Puszyste babeczki kakaowe na kremówce, z mercepanem

nazwa

Wykonanie

Lubię okres świąteczny, bo nachodzi mnie wtedy wena na eksperymenty :)
Co zrobić ze sporą ilością kremówki zachomikowanej w lodówce, jak ją smacznie wykorzystać?
Pierwsza Wasza myśl? owoce z bitą śmietaną? krem z kremówki i czekolady? a coś innego? nowego?
Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...
Wyczarowałam coś jeszcze, ale to w kolejnym poście.
inspiracja
3 duże jajka
1.5 szklanki śmietany kremówki 30% z lodówki ( użyłam Czarnocin)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
duża szczypta soli
ekstrakt z gorzkich migdałów (amaretto) - łyżeczka
nadzienie: masa marcepanowa+łyżka kakao ( robimy małe kulki i obtaczamy w kakao)
Nastawiamy piecyk na 180 stopni ( termoobieg ).
Przesiewamy sypkie składniki do jednej miski.
W drugiej ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy i miksujemy dalej, zwalniamy obroty miksera, dodajemy po jednym jajku miksując.
Na koniec wsypujemy sypkie składniki i mieszamy wszystko szpatułką aż składniki się połączą.
Masa jest puszysta i delikatna.
Nakładamy po łyżce masy do foremek na mufinki, wkładamy kulkę nadzienia, przykrywamy resztą masy. Pieczemy 15-20 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/12/puszyste-babeczki-kakaowe-na-kremowce-z.html