Wykonanie
Niepolskie w
sumie danie, ale
czosnek jak nabardziej nasz rodzimy - dziki, u mnie suszony.Razem tworzą naprawdę zgraną całość, nie przepadam za
surowym czosnkiem, ta wersja zdecydowanie przypadła mi do gustu, nieco łagodniejsza, ale równie aromatyczna i orzeźwiająca.Idealna do ostrych dań. U nas np. z
żeberkami z
sezamem .

1/2 kg
ogórków gruntowychok. 150 g gęstego
jogurtu3 łyżki
śmietany 12%skórka otarta z połowy
cytryny + odrobina sokupłaska łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprz kolorowy świeżo mielony
Ogórki obieramy ze skórki, ściermy na tarce o gubych oczkach, solimy i odsączamy na durszlaku przynajmniej 10 minut. Dobrze odsączamy i odciskamy na koniec większość soku.Łączymy
jogurt ze
śmietaną, doprawiamy skórką,
sokiem,
pieprzem i
czosnkiem.Dodajemy
ogórki do sosu i mieszamy, konsystencja powinna być gęsta i kremowa.Najlepiej schłodzić ok. pół godziny przed podaniem.