Wykonanie
Choć w
serii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do
surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie.Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny ! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to:
jogurt grecki,
ogórek,
czosnek i
sól. Są oczywiście gotowe
przyprawy do tego sosu, ale czy nie prościej wycisnąć kilka ząbków czosnku? Spotkałam się również z "kombinacjami", np. tzatziki z
rzodkiewką zamiast
ogórka. Dziś na blogu jednak przepis podstawowy. Z moim ulubionym dodatkiem - odrobiną
koperku :)Warto przygotować go chociaż kilka godzin przed planowanym spożyciem, bo najlepiej smakuje, gdy się przegryzie :) No i najlepszy jest teraz -
młody czosnek, świeże
ogórki, to wszystko ma znaczenie ;)Stopień trudności: łatwe, trzeba tylko dobrze doprawić do smaku :)Porcja: duża, rodzinna.Składniki:- 400 gramów
jogurtu greckiego (duże opakowanie)*- 2 duże lub 3 mniejsze
ogórki gruntowe- 3 - 4 ząbki
czosnku**- kilka gałązek świeżego
koperku-
sól do smaku-
kolorowy pieprz do smaku* koniecznie grecki, gęsty
jogurt - nie używaj zwykłego, rzadkiego!** w zależności od upodobań, ja lubię mocno
czosnkowy sos, jeśli obawiasz się, że będzie za "mocny" dodaj najpierw dwa ząbki i spróbuj, zawsze łatwiej dodać kolejny ;)Przygotowanie:1.
Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posyp odrobinę
solą, wymieszaj i odstaw na chwilę.2.
Czosnek wyciśnij przez praskę do
jogurtu - tak jak napisałam, możesz to zrobić stopniowo, żeby trafić we własny gust. Dodaj posiekany
koperek.3.
Ogórki odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do
jogurtu. Wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i
kolorowym pieprzem.