ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka ze śliwką i brzoskwinią ( z przepisu Julii Child)

Ciasteczka ze śliwką i brzoskwinią ( z przepisu Julii Child)

nazwa

Wykonanie

Na pożegnanie lata lub przywitanie jesieni...
Wynalazłam przepis na te ciasteczka w wersji angielskiej i nie mogłam się powstrzymać żeby ich nie upiec. Są genialne w swej prostocie, owoce otulone puszystym, delikatnym i maślanym ciastem.
Trudno poprzestać na jednym ciastku.
I pomyśleć że piecze się je 20 minut. Najlepsze ciepłe, podane z lodami, u mnie akurat bez, ale mogę sobie je wyobrazić z lodami...niebo w gębie.
W oryginale były ze śliwkami, ale chciałam od razu spróbować też z innymi owocami i u mnie wersja z brzoskwiniami i śliwkami. Gorąco polecam!
Moja interpretacja oryginalnego przepisu stąd ( przepis na 8 ramekinów)
U mnie 12 sztuk ciastek w formie na muffinki.
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bio
1/2 szklanki cukru zwykłego do wypieków
2 łyżki cukru marcepanowego ( to mój pomysł )
cukier brązowy do posypania wierzchu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
2 duże jajka
1/4 szklanki maślanki
1/2 kostki masła - 100 g ( może być roślinne z kubeczka) w temperaturze pokojowej
3 duże śliwki ( przekrojone na połowę)
6 połówek brzoskwiń (pokrojonych w paseczki) mogą być w syropie - odsączone
Nagrzewamy piecyk do 175 stopni ( termoobieg)
Ucieramy miękkie masło z cukrem zwykłym i marcepanowym do momentu aż masa będzie jasna i puszysta ( ok. 5 minut). Dodajemy po jednym jajku miksując dokładnie po każdym.
Następnie dodajemy wanilię i miksujemy krótko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na wolnych obrotach 15 sekund. Na koniec wlewamy maślankę i miksujemy 30 sekund.
Gęste ciasto przekładamy do dokładnie wytłuszczonej formy na muffiny dzieląc je na równe porcje.
Na wierzch układamy owoce (połowka na 1 ciastko) lekko je dociskając i posypując cukrem trzcinowym.
Pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Studzimy 10 minut i wyjmujemy z formy (ciastka są tak delikatne że może być to trudne, ja podważyłam małą łyżeczką wokół ciasteczka i jakoś poszło).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/09/ciasteczka-ze-sliwka-i-brzoskwinia-z.html