ßßß Cookit - przepis na Rzodkiewki w śmietanie z nutą nostalgii

Rzodkiewki w śmietanie z nutą nostalgii

nazwa

Wykonanie

Gdzieś ostatnio wyczytałam, że na stołach wszelkich knajp w Międzywojennej Warszawie (lata 30te XXw.) królowały wiosną m.in. rzodkiewki w śmietanie.
Po zimowych bigosach i flaczkach, w okresie wiosennym na stołach w restauracjach pachniało nowalijkami, które były wtedy drogim rarytasem.
Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.
Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.
Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :)
Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.
U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.
pęczek rzodkiewek
120 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18% (polecam Czarnocin)
2 łyżki posiekanego koperku
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta cukru
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
Rzodkiewki pokroiłam bardzo cieniutko w płatki.
Śmietanę doprawiłam, połączyłam z koperkiem, skórką cytrynową i wymieszałam z rzodkiewkami.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Gotowe!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/06/rzodkiewki-w-smietanie-z-nuta-nostalgii.html