ßßß
Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :)Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.
pęczek rzodkiewek120 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18% (polecam Czarnocin)2 łyżki posiekanego koperkuskórka otarta z połowy cytrynyszczypta cukruświeżo mielony pieprzsól do smakuRzodkiewki pokroiłam bardzo cieniutko w płatki.Śmietanę doprawiłam, połączyłam z koperkiem, skórką cytrynową i wymieszałam z rzodkiewkami.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.Gotowe!