ßßß
Dziś chleb który mnie zadziwił, nie dość że właściwie robi się sam, nie trzeba go wyrabiać, rośnie sobie ładnie opatulony ściereczką, a potem ma chrupiącą skórkę, nawet na drugi dzień!Na pewno zrobię jeszcze inne wersje.Teraz opis który wydał mi się skomplikowany, postaram się go uprościć jak się tylko da, chociaż pieczenie chleba nie jest taką znowu pestką!Ale pozazrdrościłam Ivce pięknego chleba i wzięłam się za swój!:)
Do pieczenia tego chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy oczywiście jest garnek żeliwny. Chleb można też upiec w innym naczyniu żaroodpornym a nawet w blaszanej tortownicy pod przykryciem np. z folii aluminiowej.Można ser zastąpić ziołami, oliwkami, ziarnami.oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku400 g mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej chlebowej, ale może być też uniwersalna lub tortowa1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant100 g sera* (w oryginale 200 g) - ja pominęłam300 g chłodnej wodydałam też: pół łyżeczki czarnuszki i szczyptę kminku i trochę ziaren słonecznikaWykonanie:Przesiewamy mąkę z solą i przyprawami do dużej miski. W wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i wlewamy do mąki.Mieszamy wszystko 30 sekund i odstawiamy na 12-18 godzin (najlepiej na noc) do wyrośnięcia, przykryte talerzem w ciepłym miejscu - u mnie na blacie kuchennym.Na drugi dzień: oprószamy blat mąką i na to wykładamy ciasto z miski.Jest bardzo delikatne, ciężko go złapać - takie ma być.Oprószonymi mąką rękoma składamy boki ciasta do środka tylko raz - tworząc kulę.Na blacie kuchennym kładziemy czystą ściereczkę kuchenną, też oprószamy ją mąką, i w to miejsce przekładamy ciasto łączeniem do dołu.Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny aby dobrze się nagrzał.Ostrożnie w rękawicach kuchennych go otwieramy, wyjmujemy z pieca i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, bardzo delikatnie zsuwając je ze ściereczki i ułożyć łączeniem do góry.Można nieco poprawić i nadać kształt.Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut . (Piekłam jeszcze 20 minut, przykryłam folią aluminiową).Wyjmujemy garnek z chlebem z piekarnika, po kilku minutach podważamy chleb nożem i wyjmujemy go z garnka. Studzimy dalej na kratce.Kroimy dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie ( pobożne życzenie) ;-)To tyle, zakasajcie rękawki i do pracy, naprawdę fajnie się piecze ten chlebek i jaka satysfakcja przy krojeniu kiedy skórka cudownie chrupiąca aśrodek mięciutki i puchaty!