ßßß
Zamieniłam pomarańcze na jabłko i wyszła też całkiem smaczna zupa.Mój mały tester 4-letni w pełni ją zaakceptował a to dobry znak ;-)Bardzo polecam, zupa jest szybka w wykonaniu, lekka i pożywna, z dużą zawartościązdrowych pektyn i beta karotenu czyli idealna na wiosnę.W smaku słodkawa ale nie słodka, lekko kwaskowa i lekko korzenna.Przepis z malutkiej książki pełnej przepisów, wyszperanej na kiermaszu -"Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" (przepis z moją lekką modyfikacją).A już wkrótce pierwsze przepisy z Diety Pięciu Przemian. Zapraszam.
4 spore marchwie1 duże jabłko8 cm kawałek pora1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (użyłam Prymat)1 łyżka miodu akacjowego750 ml wody1 łyżka oliwy,sól, pieprzPor kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.Jabłko obierami i kroimy w cząstki.Obsmażamy wszystko na łyżce oliwy i miodu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.Miksujemy blenderem na gładki krem. Próbjemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podałam z cząstkami jabłka do chrupania.