Wykonanie

inspiracja z modyfikacją2 spore
banany50g
wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia150-180g
płatków owsianychkilka łyżek słodkiej
śmietanki (opcjonalnie)
olej rzepakowy2 łyżki golden
syrupudo obtoczenia:
cynamonkakaosezamwiórki kokosowe
Kroimy
banana na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy troszeczkę
wody, żeby dno garnka się nie przypaliło i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie jednolita papka.
Płatki owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością
oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych
bananów i mieszamy. Masa powinna być dość kleista, jeśli nie jest dodajemy
śmietanki.Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach
kokosowych,
cynamonie,
kakao i
sezamie.Wstawiamy je na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.( Moim zdaniem można pominąć pieczenie. Jeśli wolimy bardziej chrupiące kulki to pieczemy).Po wyjęciu i odczekaniu, aż ostygną, odstawiamy je przynajmniej na pół godziny do lodówki, aby się schłodziły. Podajemy schłodzone.