Wykonanie

Świetny sposób na
ciasto drożdżowe.Wrzucamy wszystko do miski i sobie czeka aż będziemy miały czas zamieszać ;)Wyrasta puszyste i wilgotne jednocześnie.Maślane w smaku dzięki prawdziwemu
masłu (odradzam zastępować czymkolwiek).Lepszego nie
jadłam..W przepiśniku mamy widnieje pod nazwą:"
Drożdżowe leniwej gospodyni" :)Przepis i wykonanie mojej mamy(ja tylko podglądałam i konsumowałam) z podanych składników wychodzi spora blacha 25x35 lub 2x 10x30cm10 dkg świeżych
drożdży5
jajek200 g roztopionego prawdziwego
masła1 szklanka
cukru5 szklanek
mąki pszennej1
cukier waniliowy1/2 szklanki gęstego
jogurtu1/2 szklanki
wodyKruszonka : 1/2 szklanki
cukru, 1/2 szklanki
mąki, 50g
masłaPołączyć razem składniki dłońmi.

! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ
MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!! WSTAWIAMY CIASTO DO NIE NAGRZANEGO PIECYKA BO WYSKOCZY Z FORMY;)Wsypujemy do dużej miski te składniki, w takiej kolejności i odstawiamy, nie mieszamy!:Do miski rozkruszamy
drożdże, zalewamy
jogurtem wymieszanym z
wodą, zasypujemy
cukrem,
cukrem waniliowym, wlewamy rozbełtane
jajka i roztopione
masło.To wszystko zasypujemy
mąką.Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej 3).Może stać dłużej, też wyjdzie.Po tym czasie mieszamy składniki drewnianą łyżką, ucieramy niezbyt długo tylko do połączenia składników (mogą być grudy).Blachę(y) smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Przekładamy ciasto, posypujemy kruszonką.Włączamy piecyk na 175 stopni i wstawiamy ciasto do zimnego, na 40-45 minut.Po upieczeniu studzimy krótko w formie, a następnie wyjmujemy aby odparowało.