ßßß Cookit - przepis na Tiramissu malinowo-klasyczne

Tiramissu malinowo-klasyczne

nazwa

Wykonanie

Przygotowywałam już Tiramissu klasyczne, dodałam je także na bloga TU . Wszystkim smakowało niezmiernie i teraz słyszę tylko: no kiedy będzie tiramissu??
Po tych błaganiach nie mogę nic innego uczynić, jak tylko zrobić tiramissu. Tym razem wykorzystałam fakt, że maliny na mojej działce już się kończą, więc urozmaiciłam deser o te owoce w masie.
Składniki:
1 + 0,5 szklanki mleka
pół szklanki cukru
0,25 szklanki mąki
4 jaka
kieliszek Amaretto, ja dodałam jednak wódkę z marakują
25 dag mascarpone
1 łyżka masła
1,5 opakowania biszkoptów podłużnych
1 łyżka cukru waniliowego
kubek (360ml) zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżek z 2 łyżkami cukru
kieliszek wódki z marakui lub Amaretto
garść malin
kakao do posypania
Ugotować budyń. 1 szklankę mleka zagotować z pół szklanki cukru. Mąkę w rondelku zblenderować z pozostałym mlekiem i żółtkami - gdy zmiksujemy, nie powstaną potem grudki. Zdjąć gotujące mleko z palnika i powoli dolewać je do zmiksowanej masy, ciągle mieszając. Wstawić rondelek z powrotem na mały ogień i pogotować 2 minuty. Wystudzić.
Masło zmiksować z mascarpone, cukrem waniliowym i budyniem. Dolać kieliszek wódki. Wymieszać.
Do wystudzonej kawy z cukrem dolać drugi kieliszek wódki.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Moczyć biszkopty w kawie około 2 sekund i układać w keksówce.
Dno keksówki jest węższe więc pierwszą warstwę biszkoptów ułożyć trzeba pod kątem.
Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Rozprowadzić masę klasyczną równomiernie.
Następnie znów namoczone biszkopty.
Do drugiej połowy kremu wrzucić maliny i zmiksować. Wyłożyć masę malinową na biszkopty.
Na masę znowu biszkopty i koniec.
Udekorować malinami. Posypać deser kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można też posypać kakao przed podaniem.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/09/tiramissu-malinowo-klasyczne.html